Árnyékolni okosan

Az árnyékolás fontossága messze alul van becsülve Magyarországon. Mind a tervező-kivitelező, mind a megrendelő-beruházó oldalon egyfajta elhagyható luxusként tekintenek rá: ha jut rá pénz, lesz, ha nem jut, majd megoldja a leendő lakos. Egyre több passzívház épül világszerte, és a tempó folyamatosan gyorsul. Ideje lenne tudatosítani az emberekben, hogy a jövő épületének szerves, és megkerülhetetlen része a természetes árnyékoló.

Mediterrán országokban a klimatikus viszonyokra adott magától értetődő válasz volt a pergolák elterjedése: a fedett nyitott terek szellős, elviselhető félárnyékot adtak a nyári hőségben. Sok déli ország nagyvárosában a zártsorúan beépített házak között az utcák fölé is félig áttetsző árnyékolókat feszítenek ki.

Magyarországon mintha tudomást se vennének az emberek az árnyékolás jelentőségéről. Inkább elrontják a tudatosan tervezett homlokzatokat légkondicionáló gépek külső egységeivel, mint hogy eleve homlokzati képbe illeszthető árnyékolókat használjanak. Pedig a külső árnyékolóknak átmeneti térképző szerepén túl nagyon fontos energetikai szerepe van.

A passzívház téli hőnyereségének jelentős részét a nagy ablakokon át lapos szögben érkező napsugárzásból nyeri. Nyáron azonban ez a hőnyereség túlfűti a lakást, így kerülendő. Az ablak fölé elhelyezett vízszintes szemöldök árnyékolók éppen az ilyen magas beesési szögű napsugarak kivédésére szolgálnak.

Az árnyékolók a külső és belső tér vizuális elválasztására is szolgálnak. Hibás megoldás azonban az energetikai vizsgálat nélkül belülre felszerelt árnyékoló. Bár így a napsugarak és a tekintetek tényleg ki lettek zárva, a napfény hőtartalma mégis bejut a lakásba, amit plusz energia befektetéssel tudunk csak újra a szabadba juttatni.

Egy intelligens házban az árnyékolást nem is kell a benn lakóra bízni. A hőtechnikai rendszer egyszerűen méri az egyes helységek hőmérsékletét, és szükség esetén automatikusan állít az árnyékolón. Ez a technológia semmivel nem nagyobb ördöngősség, mint a fényre sötétedő szemüveglencse – érdekes, ez utóbbi pedig teljesen átlagosnak számít napjainkban. További előnye a jelenleg elterjedt gurtnis megoldással szemben, hogy nem kell egy tömíthetetlen lyukat, potenciális hőhídforrást hagynunk minden egyes ablak mellett.

Az árnyékolás módjának megfelelő kiválasztásához célszerű a benapozás-vizsgálat elvégzése. Manapság erre is rendelkezésre áll szoftver, így minimális munka befektetésével pontos képet kaphatunk arról, hogy a nap melyik szakában milyen szögből milyen intenzitású napfény éri lakásunkat. Az árnyékolás kiválasztásánál ezek kulcsfontosságú információk.

Sokféle módja létezik a megfelelő árnyékolásnak, széles árbeli skálán, az azonban biztosra vehető, hogy az elhanyagolás sokkal több nehézség elé állítja az épületben lakót, mint a lehetőségek számba vétele, mérlegelése és felhasználása.

Kép: benapozás-vizsgálat a Sunarch szoftverrel 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://sallaiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr933309382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása