Történelmi váraink megóvásának fontossága nem vitaalap. A megóvás, felújítás és átépítés közötti határvonal nem egyértelmű, azonban kijelenthető, hogy ezek azok az épületek, melyek legkevésbé alkalmasak energetikai szemléletű átépítésre. Nézzünk egy példát a közelmúltból, hogyan lehet korlátozott anyagi lehetőségek mellett a legtöbbet kihozni egy vár felújítási kísérletéből. A teljes cikk a Szakinfó Építészet márciusi számában olvasható.

Bár a siklósi vár Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi vára, az 1960-as években történt utolsó felújítás óta állaga nagyon leromlott. Karbantartása regionális szerepe miatt is kiemelkedő fontosságú, ugyanis Magyarország déli régióiban ritkaság számba megy a jó állapotban fennmaradt történelmi vár.

2004-ben megkezdődött a belső udvar homlokzatainak kutatása, melyek eredményeire építve 2010-ben jelentős felújítási munkálatok kezdődtek. A műemléki védettség alatt álló épület felújításának felelős tervezője, Kaló Judit szerint a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a rendkívül alapos előzetes kutatómunka ellenére is folyamatos alkalmazkodás kellett a felmerülő problémák elfogadható megoldása érdekében.

Sajnos a vár mai napig rendezetlen tulajdonjogi viszonyai miatt ezúttal csak az épület mintegy felének felújítására kerülhetett sor, a másik fele előkészítési stádiumban megrekedt.

Mivel a várat az elmúlt évszázadokban többször átépítették és gyakran a meglévő anyagokat használták, nagy valószínűséggel kerültek sóterhelt falazatokból származó anyagok a homlokzat különböző magasságokban található átépített szakaszaira. Emiatt a falazatokra alapvetően magas víz- és sóterheltség volt jellemző.

Mivel a vár részben sziklára épült, másfél-két méteres vegyesen kő-tégla falazatból, utólagos falszigetelésre vagy injektálásra nem volt mód. Ilyen öreg falszerkezetek, ekkora vastagságban modern szemléletű szigetelésekkel nem elláthatóak, és a pince illetve börtön rész vizesedése sem egyértelműen behatárolható. Ezért született a döntés, hogy a vizesedést ún. szárítóvakolattal eltüntetik a felületről.

A vár a körülményekhez és az anyagi lehetőségekhez mérten szépen megújult. Mivel csak egy részének felújítására volt pénzügyi keret, így jelenleg csak a Villány felől érkező látogatót fogadja a felújított épület üdítő látványa, Harkály felől az évtizedek óta megszokott képet nyújtja.

Becslések szerint mintegy 50 millió forintból a hátralevő rész látképi felújítása is megoldható lenne, bár ez a rész kívülről magasabb, és várárok is övezi. A siklósi önkormányzat, és a Bayer Center is a felújítás szükségessége mellett érvel, egyelőre sikertelenül. Addig is remélni lehet csak, hogy néhány éven belül a felújított vár egységes képet mutatva újra teljes egészében a közönség szolgálatába áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://sallaiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr94330813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása