Ha a magyar építész közösség tartani szeretné az Európai Unió által diktált energetikai fejlesztési tempót, akkor sürgősen el kell kezdeni a jövő építészeinek szemléletbeli és gyakorlati oktatását. Ez a cél látszik megvalósulni a Debreceni Egyetemen, ahol a hallgatók egyetemi képzés keretén belül sajátíthatják el a passzívház tervezés néhány sarkalatos pontját.

A 2010/31/EU irányelv szerint az uniós tagállamoknak 2020. december 31-ig biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az épületek nem megújuló energiaforrásoktól való függőségét kell nulla közelébe szorítani. Ennek kétféle lehetséges megoldása van: Épületenként egy relatív nagy energiatermelő egység (kollektor, biomassza feldolgozó, napelem, szélkerék, stb.) elhelyezése, vagy eleve közel nulla energiát fogyasztó épület.

Ez utóbbit hívja a szakma passzívháznak. Bizonyára lassan mindenki hallotta ezt a fogalmat, azonban a legtöbben nyugat-európai luxusnak gondolva nem is foglalkoztak a témával különösebben. Így volt ez a magyar építész társadalomban is sokáig. Aki saját energiából foglalkozott a témával, többé-kevésbé kitanulhatta az energiatakarékosság fellegvárainak tervezési metódusát, a hétköznapi építőiparba azonban nehezen ért el ez a lendület.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2011 őszétől az építészhallgatók képzésük keretein belül ismerkedhetnek meg a passzívház tervezés alapjaival. A kötelező Épületszerkezettan tárgysorozat egy-egy óráján bemutatásra kerül a nagy tervezői és kivitelezői precizitást igénylő passzívház-elmélet, és aki kedvet kapott a témához, szabadon választható tárgy keretében foglalkozhat a témával.

A passzívház tervezés nem egy kiforrott tudományág. Tucatszám lehet találni olyan szegmenseket, amelyek részletes vizsgálata, tanulmányozása még nem történt meg a passzívházak 20 éves története során. Így a tantárgy hallgatói szinte tudományos diákköri kutatáshoz hasonló problémákkal szembesülhetnek, olyanokkal, amelyeket előttük még esetleg senki más nem vizsgált hazánkban.

Ezen kívül megismerkedhetnek a passzívház tervezés elméleti, és részleteiben felmerülő problémáival, kis csoportokban saját megoldásokat találhatnak ezekre. A tantárgy keretében készített anyagokból pedig kiadvány készül, melyek remélhetőleg minden a témára fogékony építésznek hasznos tanulságokkal fog szolgálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sallaiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr813232080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása