Műemlék épület energiatudatos felújítása - tabudöntés

 
Az építőiparban megszokottnál is nagyobb nehézségekkel találja szemben magát az ember, ha műemléki épületet szeretne a 21. századi elvárásoknak megfelelő energetikai szemlélettel felújítani. Vannak azonban előremutató példák, melyek bizonyítják, hogy megfelelően alapos tervezéssel, folyamatos kommunikációval, és az álláspontok összehangolásával mindez lehetséges. Az Apponyi kúria publikációja a Szakinfó Építészet című lap márciusi számában lesz olvasható, ebből nézzünk egy rövid kivonatot.
 
A Szekszárdtól 20 km-re levő Medina község belterületének déli részébe beolvadt az egykori Pusztakápolna településrész, ahol az 1840 körül klasszicista stílusban épült Apponyi-kúria áll.
Bár az épület méretét tekintve kúria, elhelyezkedése valamint az impozáns támfalas-képcsős teraszépítménye alapján kastélynak is tekinthető. A domb platójának keleti szélére építették, a kápolna közelébe, annak bejáratával szemben. Előudvarát a majorság többi területétől a hajdani két melléképület elegánsan elkülönítette. A melléképületek istállót, kocsiszínt, s a belső cselédség, a közvetlen kiszolgáló személyzet lakrészeit foglalták magukba. Sajnálatos módon ezekből a melléképületekből csak egy maradt fenn viszonylagos épségben.
Az együttes és a hozzá tartozó őspark rendkívül elhanyagolt, lepusztult állapotban került a jelenlegi tulajdonos birtokába.
A helyreállítási javaslat egyik leglényegesebb eleme az északi szárny újjáépítése volt. A munkálatok előtti aszimmetrikus állapotában az épület nagyon rossz látványt nyújtott. A tervezők az északi szárnyat a déli alapján tervezték újjá, mert semmilyen dokumentum nem maradt fenn róla. Az északi szárny visszaépítésével helyreállt az utolsó építési periódusra jellemző szimmetrikus állapot; homlokzati és épület tömegi megjelenésben is.
 
Az épület komplex felújítása során a teljes fedélszerkezet, belső válaszfalak, boltozatok újraépítése, aljzatok, közbenső födémek megerősítése, burkolatok cseréje készült el. A homlokzat felújítása során különös gondot fordítottak a párkányok, tagozatok helyreállítására.
 
Kiemelendő az épület energiahatékonysága fűtés, hűtés és szellőzés tekintetében. A légfűtéses megoldások egy korszerű leképezése valósult meg kiegészítve hőszivattyús berendezésekkel.
Az Apponyi kúria iskolapéldája az épített örökségünk védelme mellett egyre fontosabbá váló energetikai szemléletű felújítások fontosságának. Rámutat, hogy igény esetén igenis meg lehet találni a 21. századi technológiai elvárások és trendek, valamint az évszázados értékek harmonikus összeolvadásának módját.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sallaiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr124225843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása